Ezekre figyelj, amikor napszemüveget választasz

Azzal szerencsére egyre többen tisztában vannak, hogy milyen káros hatásai vannak az UV sugaraknak, viszont azt kevesen tudják, hogy milyen szempontokat vegyenek figyelembe napszemüveg vásárláskor - ebben szeretnénk segíteni!

Miért és mikor fontos a megfelelő napszemüveg viselése?

Az ózonréteg elvékonyodásával egyre több rövidhullámú UV-sugár ér minket, aminek számos következménye lehet a szemre nézve: ideghártya- és szaruhártya sérülések vagy kötőhártya gyulladás. Sokan azt gondolják, hogy felhős időben vagy árnyékban felesleges a napszemüveg viselése, pedig az UV-sugarak a felhőkön áthatolva ugyanúgy károsítják a szemet!

Milyen szemüveget válasszunk?

A formát tekintve nagyobb védelmet nyújtanak a nagy lencséjű napszemüvegek, hiszen ezeknél oldalról kevesebb fény szűrődik be.

A boltokban kapható CE jelzésekkel ellátott napszemüvegek elvileg megfelelnek az európai irányelveknek, de ha kevésbé megbízható helyen vásárolunk, érdemes ezeket is bevizsgáltatni optikussal (számos bevásárlóközpontban ingyenesen van erre lehetőség). A nálunk kapható PAPP UP napszemüvegeket hitelesített optikai tesztekkel vizsgálták be, hogy elnyerje a CE minősítést.

A kézzel készített berlini PAPP UP napszemüveg márka modelljei ráadásul papírból készülnek, ennek köszönhetően könnyű, rugalmas, de nagyon tartósak - akár a nadrágzsebünkben is tárolhatjuk, nem törik el. Az olaj bevonatnak köszönhetően pedig vízálló, így strandoláshoz is ideális.

PAPP UP

A legfontosabb szempont: UV-szűrés

Sok napszemüveg a színezett lencse miatt megtévesztő és veszélyes lehet, ha nem rendelkezik UV-szűrővel, ugyanis a sötét lencse miatt a pupilla kitágul és több káros UV-sugár jut a szembe. Az UV-szűrő réteg színtelen, ezért csak speciális műszer segítségével lehet ellenőrizni, hogy rendelkezik-e a szemüveg vele, ebből következően tévhit, hogy a sötétebb lencsék jobban védenek a Naptól.  A PAPP UP napszemüvegek, a legmagasabb fokú, UV400-as karcolás álló szűrővel rendelkeznek.

Polarizált szemüveget válasszunk?

Az UV-szűrés szempontjából nem számít hogy polarizált napszemüveget választunk-e, ugyanis olyan esetekben fontos a polarizált lencse, ahol magas a visszaverődő fény mennyisége amely csillogást idéz elő például vízparton, havas környezetben.

A PAPP UP napszemüvegek UV400-as polarizált szűrővel rendelkeznek, hogy szélsőséges körülmények között is védjék a szemet, így sportoláshoz, vízpartra is ideális választás.

Karcok a napszemüvegen

Nagyon fontos, hogy ha régi napszemüvegünk lencséin karcok láthatók, cseréljük le a szemüveget, mert a vékony karcokon is átszűrődnek a káros UV sugarak!

A nálunk kapható PAPP UP napszemüveg kollekció darabjait ide kattintva tudod megnézni.


PAPP UP AGENT BLUE  PAPP UP POET YELLOW PAPP UP HORIZONT BLACK  PAPP UP AGENT NATURA