Mindent a cipőápolásról

Sokan azt gondolnák, hogy a téli évszak végével már nem kell törődnünk a cipők ápolásával, ám ez korán sincs így! Gondoljunk csak a tavaszi záporokra vagy a nyári fesztivál szezonra… Azon túl, hogy a legkevésbé sem esztétikus egy bokáig sáros lábbeli, sokkal hamarabb tönkre megy, ha nem vigyázunk rá, ezért összegyűjtöttünk nektek néhány jó tanácsot kedvenc cipőitek ápolásához!

Első lépés: tisztítás

Mindig azzal kezdjük, hogy alaposan letisztítjuk a cipőt, ha sáros, várjuk meg amíg teljesen megszárad, különben csak rontunk a helyzeten! Bőr cipők esetében kisámfázva vagy papírral kitömve, lassan hagyjuk megszáradni a lábbelit, ne tegyük fűtőtestre vagy kályha mellé, mert a gyors szárítás merevvé teszi a bőrt. Ez az eljárás vagy tárolási módszer segít abban, hogy a járás közben keletkezett apróbb ráncok kisimuljanak a cipőn.

Fontosan, hogy az adott cipő milyen anyagból készült, hiszen ennek megfelelően kell tisztítani és különböző szerekkel ápolni őket. Nyers- és festett bőrök esetében egy puha ronggyal vagy finomszőrű kefével tisztítsuk meg a felületet, hasított bőr esetében válasszunk gumikefét.Vászon vagy szövet anyagú lábbelik esetében pedig használjunk erősebb szőrű kefét. Amennyiben műbőr cipőt szeretnénk megtisztítani, kefélés után nedves ronggyal töröljük át az anyagot.

Bőr ápolás, akár még az első használat előtt

Rengeteg különböző típusú és márkájú ápoló szerek sorakoznak a boltok polcain, fontos, hogy mindig a cipőnek megfelelő színt válasszuk ki közülük és ha több cipőt tisztítunk meg egyszerre, használjunk külön kefét és rongyot mindegyikhez, hogy megőrizzük az eredeti színüket. A bőr cipők tartóssága elősegíthető azzal, ha még az első használat előtt és azt követően rendszeresen elvégezzük a következő lépést:

Általában fényessé teszik a lábbeliket az üzletekben kapható gyorsfények is, amelyeket elegendő csak száraz ronggyal áttörölni, de ha valódi, hosszan tartó ápolást szeretnénk, válasszunk inkább méhviasz vagy lanolin alapú krémeket és boxokat, ezek ugyanis puhítják a bőrt és szépen kihozzák az cipők eredeti színét. Szivaccsal vigyük fel ezeket az ápoló szereket a felületre és száradás után finomszőrű kefével fényesíthetjük ki a cipőt.

Cipőápolás

Hogyan ápoljuk a hasított bőr és velúr cipőket?

Speciális szereket igényel ezek tisztítása, amely lehet hab, gél állagú vagy erre a célra kifejlesztett szivacs is. Textilek és durva bőrök esetében ajánlott a használatuk, ráadásul színaktiváló hatásúak, és választástól függően impregnálják, azaz vízlepergetővé teszik a lábbelit.

A műbőr cipők impregnálását egyszerűen megoldhatjuk ha nedves ronggyal áttöröljük a felületet és a varratokat vékonyan, rongy vagy szivacs segítségével szilikonos zsírral kenjük be. Kis idő elteltével a felesleget letörölve, tiszta kendővel átdörzsölve fényesíthető az agyag.

Vászoncipők és sportcipők esetében is segítségünkre lehet a szilikon zsír, ugyanis a gumi részeket újíthatjuk fele vele. A teljes vászon anyagú cipőket folyékony mosószerrel, mosógépben, 30 fokon, kímélő programmal kimoshatjuk, de ne felejtsük el műanyagsámfára és huzatba tenni a lábbeliket, a centrifugálást kerüljük, hagyjuk a szabad levegőn megszáradni a cipőt. Ha csak kisebb szennyeződések vannak a lábbelin, azok általában  bármilyen mosószeres szivaccsal könnyen eltávolíthatók.

A vászon és műbőr kombinációjuk cipők esetében ugyanígy mosószeres szivaccsal érdemes tisztítani, majd száradást követően a szilikonnal ápolni a műbőr és műanyag részeket.

Impregnálás

Bőr és műbőr cipők esetében nagyon fontos lépés az állagmegóvás érdekében az impregnálás. A speciálisan erre a célra kifejlesztett, boltokban kapható szilikon spray-k segítségével megóvhatjuk cipőinket a víztől és a sós hólétől, gyöngyvászon sportcipők esetében például kifejezetten ez a szer ajánlott, mert bélés felső részét is megvédi. Ezt a védőréteget szilikon zsír, esetleg ricinusolaj használatával is elérhetjük, ezek a varrások mentén is védelmet nyújtanak. Ezt a kezelést célszerű az őszi, téli szezon kezdete előtt elvégezni és aztán időnként megismételni.

Már webshopunkból is megrendelheted a Tacco impregnáló sprayt, amely egy általános impregnálószer minden bőrtípusra, textíliára, amely védelmet biztosít a lábbelinek. A színtelen spray gyorsan szárad, nagyon tartós, nélkülözhetetlen a csapadékos időszakban. Nagy előnye, hogy nem csak a vizet pergeti le a felületről, de a szennyeződéseket sem engedi a bőr belsejébe szivárogni. Növeli az anyag szakítószilárdságát, tartósságát. A GORE TEX különleges membránnal ellátott anyagokhoz is ajánljuk, mivel a szer használatával nem veszíti el az anyag légáteresztő képességét, ezáltal a membrán sem sérül.

Impregnáló spray

Tárolás

A cipők ápolása nem merül ki a tisztítás és felületkezelésnél, fontos hogy megfelelő módon tároljuk a cipőket ha például eltesszük őket télire. Miután úgy döntünk, hogy hosszabb időre eltesszük a lábbelit, alaposan tisztítsuk meg, végezzük el a fent említett felület kezelési lépéseket és mindig sámfával vagy papírral kitömve tároljuk a lábbeliket.